BLOG: ROOTS 2 SHARE BRENGT GROENLANDSE GENERATIES SAMEN

 

Tasiilaq, 17 mei 2011

Afgelopen zondag zijn we in Oost-Groenland geland. Sindsdien zijn we begonnen met hetgeen waar we zo lang naar hebben uitgekeken: het delen van oude foto`s met de Oost-Groenlandse Inuit. Voor laatstgenoemde hebben de foto`s, gemaakt in de jaren 1960, '70 en '80 door Gerti en Noortje Nooter, een bijzondere betekenis. Vaak zien de Inuit zichzelf voor het eerst als kind op de foto, of herinneren ze zich weer het geweldige kerstfeest van 1968. Met Roots 2 Share kunnen deze herinneringen online gedeeld gaan worden met anderen. Dit op een speciaal ontwikkeld digitaal erfgoedforum dat morgen officieel gepresenteerd zal worden in het gebouw van onze projectpartner, het Ammassalik Museum.

Na een geslaagde voorbereidingsweek in West-Groenland, waarbij het project gepresenteerd werd aan o.a. Z.K.H. Prins Willem-Alexander en ook de Groenlandse radio ruim aandacht besteedde aan Roots 2 Share, is het echt veldwerk nu begonnen. De eerste resultaten zijn veelbelovend. Aan de Oost-Groenlandse keukentafel helpt Susani haar oma Thomasine Umerineq een verhaal te typen over de traditionele manier van zeehond flensen. Met de afbeeldingen in de hand herinnert Aage Kristiansen zich weer levendig zijn jeugdjaren in Diilerilaaq; het dorpje van 140 inwoners waar Gerti, Noortje en hun drie zoons in 1967-68 ruim een jaar verbleven.

Inspirerend zijn ook de momenten op de school van Tasiilaq, het grootste dorp (1850 inwoners) van Oost-Groenland. Sinds maandag zijn we samen met de hoogste klas (15-16 jaar) actief met Roots 2 Share aan de slag. Bij de ene leerling veroorzaken de beelden verbazing ("Maakten ze toen nog zeehonden midden in de woonkamer schoon?"), bij de ander resulteert het in een onverwachte en emotionele gebeurtenis. We horen van een leerling hoe haar moeder haar gisteravond wees op die ene bepaalde foto. "Links vooraan in het schoolbankje, daar zit jouw biologische vader." Voor het eerst in haar leven ziet de leerling een kinderfoto van haar vader. Hij overleed toen zij vijf was, maar deze foto maakt de herinnering aan hem levendiger dan ooit. Hier te midden van de mensen en hun herinneringen, ontdekken we pas echt de waarde van Roots 2 Share.

Diederik Veerman (Museon) en Cunera Buijs (Museum Volkenkunde)

Terug naar overzicht